Inboedelverzekeringen zijn verzekeringen die het mogelijk maken om de inboedel van je woning mee te verzekeren. Voor heel wat mensen geldt dat het niet helemaal duidelijk is wat nu precies de verschillen zijn tussen enerzijds de inboedel en anderzijds de opstal van een woning. Nochtans is dat verschil vrij eenvoudig uit te leggen. Voor de inboedel geldt namelijk dat alles eronder valt wat bij een eventuele verhuizing naar een ander pand meegenomen kan worden. Dat geldt niet voor de opstal. De opstal is namelijk eigenlijk de constructie van je woning. Wil je deze laten verzekeren? Dan zal je daarvoor een speciale opstalverzekering moeten afsluiten.
Welke inboedelverzekeringen zijn er precies?
Laat ons om te beginnen eerst even stellen dat er niet zomaar één type inboedelverzekering bestaat. We maken in de praktijk dan ook een onderscheid tussen twee verzekeringen. Wat deze twee mogelijkheden betreft kan je concreet denken aan de volgende opties:
- De extra uitgebreide inboedelverzekering;
- De allrisk inboedelverzekering;
Voor extra uitgebreide verzekeringen geldt dat ze reeds een behoorlijk omvangrijk pakket met dekkingen voorzien. Dit gezegd hebbende geldt voor deze verzekering dat er ook één zeer belangrijke dekking niet aanwezig is. Het gaat hierbij dan om de dekking voor schade die je zelf aanricht aan je inboedel. Dit uiteraard onbedoeld. Wil je graag dat dergelijke schade mee wordt verzekerd door jouw inboedelverzekering? Dan zal je niet over een andere mogelijkheid beschikken dan te kiezen voor het afsluiten van één van de allrisk verzekeringen die er bestaan.
De interessantste tips voor het afsluiten van de beste inboedelverzekeringen
De hamvraag van deze pagina is uiteraard hoe je nu precies kan besparen op het afsluiten van één van de verschillende inboedelverzekeringen die er bestaan op de markt. Er zijn verschillende niet onbelangrijke aandachtspunten waar je op dit vlak rekening mee kan houden. De belangrijkste tips om te voorkomen dat je te veel gaat betalen voor het afsluiten van één van de verschillende inboedelverzekeringen op de markt hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
Tip 1: Vergelijk eerst altijd grondig de verschillende inboedelverzekeringen
Wil je graag één van de inboedelverzekeringen afsluiten welke op de markt zijn terug te vinden? In dat geval zal je in eerste instantie een vergelijking uit willen voeren. Deze vergelijking zorgt er namelijk voor dat je niet alleen een concreet beeld krijgt van de verschillende inboedelverzekeringen die er bestaan, daarnaast wordt ook snel duidelijk wat nu precies het voordeligste exemplaar is. Hou er wel rekening mee dat er standaard bij inboedelverzekeringen vergelijken alleen maar aandacht wordt besteed aan de twee gewone verzekeringen. Indien je ook behoeften hebt of kan hebben aan één van de mogelijke aanvullende dekkingen zal je hier dan ook nog extra aandacht aan moeten besteden. Welke aanvullende inboedelverzekeringen er bestaan ontdek je verder hieronder.
Tip 2: Laat de waarde van je inboedel zeer precies bepalen
Wil je bij het afsluiten van één van de inboedelverzekeringen op de markt niet te veel betalen voor de premie? Dan is het van belang om ervoor te zorgen dat de waarde van je inboedel zeer precies wordt bepaald. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden. Om te beginnen is het bijvoorbeeld zo dat je een inventaris kan opmaken. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk zo dat er ook een inschatting kan gebeuren door de verzekeraar… althans door een expert welke is aangesloten bij de verzekeraar van je keuze. In ieder geval is het van belang om er bij inboedelverzekeringen altijd rekening mee te houden dat de gedekte waarde niet wordt onder-, maar ook niet wordt overschat.
Eén van de belangrijkste zaken voor het bepalen van de premie van je inboedelverzekering is uiteraard de waarde waar je inboedel over beschikt. Laat je deze te hoog bepalen? Dan zal dat er aldus voor zorgen dat de verzekeringspremie nodeloos hoger uit zal vallen. Dat is echter niet alles. Bovendien is het namelijk eveneens zo dat je bij een schadegeval geen aanspraak zal kunnen maken op de volledige verzekerde waarde van je inboedel. Dit omdat er bij een expertise al vrij snel zal worden vastgesteld dat die waarde eigenlijk veel te hoog is bepaald. Het oververzekeren van je inboedel is dan ook duidelijk absoluut nooit interessant te noemen, integendeel.
Tip 3: Probeer ze op te nemen in een pakket met de opstalverzekering
Besparen op het afsluiten van niet alleen inboedelverzekeringen, maar ook opstalverzekeringen kan bijvoorbeeld ook gebeuren door ze samen in één pakket op te nemen. Als eigenaar van een woning is het niet meer dan logisch dat je niet alleen zal willen kiezen voor het verzekeren van de inboedel van je woning, maar ook voor de opstal of constructie. Het afsluiten van beide verzekeringen brengt natuurlijk bepaalde kosten met zich mee. Door de beide premies samen te laten smelten tot één premie is het echter mogelijk om in één klap op allebei een besparing te realiseren. Hoe hoog die besparing precies zal komen te liggen zal afhankelijk zijn van de verzekeraar in kwestie. Hoe dan ook is ook dit beslist een interessante bespaartip om bij stil te blijven staan.
Welke aanvullende verzekeringen bestaan er allemaal?
Zoals aan het begin van deze pagina aangegeven zal je in eerste instantie een keuze moeten maken tussen de verschillende standaard inboedelverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. Dit gezegd hebbende vormen deze standaard verzekeringen vaak slechts de basis. Het is namelijk zo dat er als aanvulling op de standaard inboedelverzekeringen ook nog een aantal extra dekkingen af te sluiten zijn. Wat deze extra dekkingen betreft zou je dan concreet kunnen denken aan de volgende:
- Een buitenhuisdekking voor je inboedel;
- Een kostbaarhedenverzekering;
- Een eventuele glasverzekering;
Voor inboedelverzekeringen geldt dat ze standaard schade aan heel wat verschillende vormen van inboedel verzekeren. Dit geldt eigenlijk voor zo goed als alle inboedel, maar dan wel met glas als belangrijke uitzondering. Voor glas geldt uiteraard dat ze over een uitermate breekbaar karakter beschikt. Dat zorgt ervoor dat schade hieraan zowel door de inboedel- als door de opstalverzekeringen op de markt standaard worden uitgesloten. Wil je deze schade wel gedekt hebben? Dan moet je daarvoor dus een aanvullende verzekering afsluiten.
Klik hier en bezoek de website voor veel meer informatie.
