Of je nu voor de eerste keer gaat bouwen of je woning toe is aan een make-over: bij de aankoop van nieuwe ramen moet je heel wat beslissingen nemen. Materialen, isolatiewaarde, beveiliging… de lijst is enorm lang. Het is dus altijd makkelijk om deze knopen door te hakken. Daarom vind je op deze pagina wat advies voor de aankoop van nieuwe ramen.
Kies een materiaal
Raamprofielen worden gemaakt uit drie soorten materialen: aluminium, kunststof (pvc) of hout. Welk materiaal je kiest bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook het onderhoudsgemak, de isolatiecapaciteit en de kostprijs.
Pvc ramen zijn doorgaans de goedkoopste optie. Bovendien vragen ze weinig onderhoud. Het nadeel van deze profielen is dat ze krasgevoelig zijn en je ze moeilijk kan overschilderen.
Aluminium ramen zijn de laatste jaren erg geliefd. Dat komt omdat aluminium sterk en onderhoudsvriendelijk is. Dit materiaal is ook goed recycleerbaar. Nadeel is het hoge prijskaartje van deze profielen.
Houten ramen, tenslotte, staan bekend voor hun warme, natuurlijke uitstraling. Ze hebben van nature een goede isolatiewaarde. En als je de natuurlijke kleur beu bent, kan je ze makkelijk overschilderen. Houten profiele vragen wel meer onderhoud van pvc of aluminium.
Kijk naar de isolatiewaardes
Let bij de aankoop van nieuwe ramen op de isolerende eigenschappen van het venster. Dat vind je bij de Uw-waarde. Des te lager deze waarde, des te beter. Ze is opgebouwd uit de Uf-waarde (hoe goed het raamkader of frame isoleert) en de Ug-waarde (hoe goed de beglazing isoleert).
Moderne ramen hebben een Uw-waarde van circa 1,5 of lager.
Waarom is dit zo belangrijk? Omdat er veel warmte verloren gaat via de ramen, vooral wanneer je grote glaspartijen hebt. Met goed isolerend buitenschrijnwerk dalen je verwarmingskosten. Dat is goed voor je gas/stroomfactuur, maar ook voor de ecologische voetafdruk van je gezin.
Vergelijk kleuren
Ook belangrijk is de kleur van de profielen. Bij hout is dit afhankelijk van de gekozen houtsoort. Eik ziet er anders uit dan pakweg afrormosia of teak. Bij pvc en aluminium ramen is er een RAL-code. Deze code is universeel vastgelegd en laat je toe om de kleur van je ramen af te stemmen op de buitendeuren, veranda, pergola of carport. Indien je twijfelt over de kleur, kan je best een staalkaart aanvragen. Dat maakt het makkelijker om de vele opties te vergelijken.
Zoek een subsidie
Nieuwe ramen laten plaatsen is zeker niet goedkoop. Deze investering kost flink wat geld. Gelukkig zijn er subsidies of premies van de overheid verkrijgbaar. Met deze financiële tegemoetkoming wordt de aankoop plots veel interessanter. Informeer jezelf bij je gemeente voor meer informatie over de voorwaarde, het subsidiebedrag en de aanvraagprocedure.
Beveilig je ramen
Een goede raambeveiliging helpt om inbraken te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om ramen te versterken. Start met de installatie van veilige sloten die het SKG-keurmerk dragen (Stickting Kwaliteit Gevelbouw). Inbraakwerend glas is ook een meerwaarde. Dat bestaat uit twee glasplaten met daartussen een dunne laag transparante kunststof. Hiermee valt het glas niet uit elkaar wanneer men er met een hamer op slaat of een steen tegenaan gooit. Bij openslaande ramen kan je tevens dievenklauwen plaatsen. En natuurlijk vormt een rolluik aan de buitenkant een extra beschermlaag wanneer het donker is.
